Møl

Møl

Der findes omkring 1500 forskellige arter af møl på verdensplan. Langt de fleste er dog ikke nogen, vi møder i de danske hjem. Møl betragtes som skadedyr, da de kan lave store skader på vores ejendele som fx tøj, tæpper, håndklæder og andre tekstiler i hjemmet.

Møl i Danmark
I Danmark ser vi flest to-farvede almindelig klædemøl, pels-møl, frø-møl og klistermøl. De fleste danskere stifter før eller siden bekendtskab med den almindelige kældemøl. Voksne klædemøl bliver 5-8 mm lange og deres hvid-brune larver bliver omkring 7-19 mm. De har stålfarvede vinger, men ellers ikke særlige markeringer. Klædemøl er særligt kendte for at lave huller i vores tøj. Det samme er pelsmøl. Voksne pelsmøl bliver imellem 5 til 7 mm lange, og deres råhvide larver bliver imellem 5-10 mm. lange. De voksne pelsmøl er brungule med svage pletter. Denne type møl er naturligt forekommende i Danmark, men kan også komme ind i hjemmet med forskellige dagligvarer.
Tofarvede frø-møl bliver typisk 8-15 mm lange. Larverne er normalt 10-29 mm lange. De er hvide med et brunt hoved. De er også kendt som mysli-møl, da de ofte kommer ind i hjemmet sammen med mandler, nødder og mysli. Den sidste typiske danske møl er klistermøl. Her opnår de voksne en længde på 6-12 mm og kendetegnes ved et hvidt hoved og brogede vinger. Laverne er råhvide med et rødligt hoved og bliver ca. 12mm lange. Klistermøl er den møl type som udretter mindst skade på vores tøj. Der findes også andre mølarter i Danmark som fx melmøl, men de er mere sjældne.

Hvordan opdager du møl?
Oftest opdager vi møl, ved at den voksne variant flyver ud af skabet, når vi åbner det. Det kan altså godt betyde, at laverne allerede har forsaget skader på din garderobe. Det er kun larverne der spiser af dit tøj, men for at undgå at møllene formerer sig, bør du også bekæmpe de voksne.

Hvordan bekæmper du selv møl?
Der findes mange gode råd til, hvordan du skal kunne komme møl til livs. Start gerne med at tage alt tøj ud af skabet. Vask det herefter og hæng det til tørre udenfor, så det bliver luftet ordenligt i gennem. Det dræber både æg, larver og voksne møl. Vask herefter skabet grundigt ned. Vask evt. efter med et flydende møl bekæmpelsesmiddel. Det er generelt en god idé at lufte skabet ud jævnligt. Derudover kan man også købe møl bekæmpelse i form af mølkugler eller mølhængere, som du kan hænge ind i skabet. For at de produkter imidlertid virker optimalt er det vigtigt at skabet eller kommoden slutter ordenligt til.
Møl har det med at komme ind af vinduet, hvis man lufter ud om natten. Det sker i særlig grad, hvis man har lyset tændt når vinduet står åbent. Her kan man med fordel benytte sig af et insektet-net, så de små skadedyr ikke kan flytte ind. Derudover tiltrækkes møl af beskidt tøj – Læg derfor kun rent tøj ind i skabene. God hygiejne er i det hele taget vigtigt, hvis man ønsker at bekæmpe eller helt at undgå møl. Sorter og hold orden i garderoben. Læg evt. den tykke uldtrøje i en pose hen over sommeren.
Møllarver kan også godt finde på at begynde at gnave i møbelstoffet, tæpperne og puderne. Her er det ligeledes vigtigt at støvsuge og rengøre sofaen grundigt med jævne mellemrum. Flyt gerne sofaen og støvsug under den med jævne mellemrum. Nogle møbler er forhåndsbehandlede, men det er langt fra alle. Har du et møbel der angribes igen og igen, bør du enten kasserer det eller få professionel møl bekæmpelse. Møl er et sky insekt, så har du værelser der ikke benyttes så ofte, skal du holde ekstra meget øje med møl.

Professionel møl bekæmpelse København
Har du fortløbende problemer med møl, bør du bestille professionel møl bekæmpelse. Møl kan gemme sig i revner og sprækker, hvilket kan gøre det virkelig vanskeligt at komme dem til livs. De kan ligeledes nemt komme ind i boligen via forskellige fødevarer.
Når du har bestilt professionel møl bekæmpelse hos Kammerjægerne, besigtiger vi indledningsvist omfanget sammen med dig. Inden selve sprøjtebehandlingen igangsættes, skal du selv klargøre området. Det kan betyde at du fx skal tømme skabet for tøj, og vaske alt tøjet grundigt. Støvsug gerne skabet og kom støvsuger posen i en aflukket affaldspose bagefter, så du sikrer at laverne og de voksne møl ikke kan komme ud. Herefter sprøjter vi dig skab med gift. Hos Kammerjægerne er vi altid påpasselige med det omfang af gift vi bruger – både af hensyn til miljø og sundhed. Alt gift indeholder imidlertid så lille en procentdel egentlig gift, at det ikke er sundhedsskadeligt for mennesker. I kan derfor sagtens sove i et behandlet rum efterfølgende.
Efter at behandlingen er foretaget anbefaler vi vores kunder at rengøre skabet igen efter 14 dage og efter en måned. Husk at rengøring og rent tøj er den bedste møl bekæmpelse i længden.